GULAI asam rong yang siap dimasak.
GULAI asam rong yang siap dimasak.
Roselan Ab Malek
rencana@hmetro.com.my


Ramai tidak tahu bahawa pokok getah atau nama saintifiknya Hevea brasiliensis sama juga dengan pokok kelapa kerana pelbagai kegunaan boleh dimanfaatkan.

Selain susu getah yang menjadi sumber ekonomi penduduk, batang getah juga turut digunakan dalam industri perabot dan sering dijadikan kayu api. Daunnya pula digunakan untuk membalut tapai selain menjadi kraf tangan unik.

Namun ramai yang tidak tahu bahawa, biji getah juga boleh menjadi menu masakan istimewa jika tahu caranya. Namun ia boleh memabukkan jika dimakan begitu sahaja tanpa melalui proses tertentu.

Bagi penduduk di Pahang khusus di daerah Jerantut, masakan berasaskan biji getah begitu popular dan menyelerakan apatah lagi dicampur dengan ikan sungai.

Gulai asam rong mungkin nama asing bagi anda yang berada dari luar Pahang, tetapi bagi penduduk di Pahang barat, ia antara satu menu wajib dinikmati jika berkunjung ke Jerantut.

Keunikan gulai asam rong kerana bahan masakannya berasaskan biji getah yang sudah ditumbuk halus lalu diperam hingga bertukar warna dari putih kepada coklat kehitaman.

Lebih enak ia dimasak bersama ikan kenerak iaitu spesies ikan sungai yang berkulit tebal dan badan bertompok selain turut dikenali sebagai ikan komando.

Pada masa dahulu asam rong diperbuat dari buah perah berbentuk sama dengan biji getah tetapi lebih lonjong yang banyak terdapat dalam hutan.

Tetapi, disebabkan kesukaran untuk mendapatkan buah perah, biji getah menjadi pilihan.

Asam rong sama ada dari buah perah atau biji getah boleh disimpan berbulan-bulan hingga bertahun lamanya dalam bekas kedap udara.

Ramai yang tertanya, dari mana asal nama asam rong kerana biji getah tidaklah masam seperti belimbing atau gelugor.

Menurut cerita, asam 'rong' ini berasal daripada perkataan isirong iaitu merujuk kepada bahagian isi dalam buah dan perkataan asam itu digunakan kerana kaedah penyimpanan serta pembuatan asam rong yang sama dengan asam lain.

ZAHARAH menunjukkan bahan yang dimasukkan dalam gulai asam rong.
ZAHARAH menunjukkan bahan yang dimasukkan dalam gulai asam rong.

Asam rong ini dikatakan berasal dari penduduk dari sekitar perkampungan mukim Ulu Tembeling hingga ke Kuala Tembeling.

Salah seorang yang terkenal dengan masakan gulai asam rong di Jerantut ialah, Zaharah Sohar, 61, atau lebih dikenali sebagai Mak Anjang bagi penduduk tempatan.

Menurut Zaharah gulai asam rong ini jika dimasak dengan ikan lain tidak berapa sedap, kerana mudah hancur berbanding ikan kenerak yang isinya lebih pejal.

Katanya, penyediaan gulai asam rong pula sedikit rumit dan memakan masa kerana jika ia tidak dimasak dengan betul, boleh menyebabkan sakit perut.

"Selain itu, keunikan gulai asam rong ini ialah bahan tambahannya terdiri daripada campuran cili padi dan pelbagai jenis sayur-sayuran seperti pucuk paku, terung manggur, terung telunjuk, keladi, bunga kantan, daun kesum, kacang botor, jering, petai, dan keledek.

"Paling istimewa ialah kepedasannya. Bukan pedas yang biasa biasa tetapi pedas menyengat. Tak pedas tak sedap. Lagi pedas, lagi orang suka," katanya.

NORFATIHAH menunjukkan asam rong yang sudah lama diperam.
NORFATIHAH menunjukkan asam rong yang sudah lama diperam.

Malah, katanya, ada sesetengah orang hingga keluar air mata, berpeluh satu badan, basah kuyup kepalanya kerana menahan pedas, tetapi mereka terus teruja menikmati masakan tradisional itu.

"Bagi menambah selera, apabila menikmati gulai asam rong, bersama nasi putih panas ia perlu dimakan bersama ulam-ulaman yang dicicah bersama sambal tempoyak," katanya.

Bagi, Naimah Mat Addin, 55 yang berasal dari Kuala Tembeling pula, memasak asam rong mengambil masa yang agak lama berbanding gulai masam tempoyak.

"Asam rong yang ditumbuk bersama kunyit dan cili padi perlu dimasak dahulu hingga mendidih dengan api sederhana sebelum dimasukkan ikan dan dikacau hingga rata.

"Apabila ikan masak, masukkan sayur seperti pucuk paku, keledek, terung pipit, terung telunjuk, keladi dan kacang botol dan jering semai serta garam secukupnya," katanya.

Katanya, tiada rahsia khusus memasak gulai asam rong ini. Baginya, paling penting asam rong mestilah sudah lama diperam dan cili padi mesti banyak.

Seorang generasi baru, Norfatihah Mohd Sabirin, 21, mengakui cukup berminat mempelajari masakan gulai asam rong dari orang orang lama, kerana ia begitu unik dan tidak terdapat di tempat lain.

"Jika masakan gulai asam tempoyak boleh dipelajari dengan mudah dan senang didapati di mana mana tetapi memasak gulai asam rong memerlukan kepakaran serta pengalaman kerana jika tidak betul, rasanya tidak begitu menyelerakan," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 10 Jun 2021 @ 6:49 AM