DUDUK terlalu lama tidak baik untuk kesihatan.
DUDUK terlalu lama tidak baik untuk kesihatan.
Nurul Husna Mahmud
nurul_husna@hmetro.com.my

Sejak kerajaan mengeluarkan arahan kepada majikan membenarkan pekerja peringkat pengurusan dan pengawasan di sektor awam dan swasta bekerja dari rumah bermula sehingga tamat tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB), kira-kira satu juta pekerja terkesan.

Bukan sahaja terpaksa membiasakan diri dengan norma baharu itu, malah perlu tangani cabaran termasuk gangguan konsentrasi menyebabkan mereka perlu lebih lama duduk di depan komputer.

Kesan duduk terlalu lama bukan sesuatu yang baik untuk kesihatan dan menurut Pengasas Stretch Kinetics Atlanta Amerika Syarikat, Dr Erin Policelli, ia boleh memberi tekanan kepada bahagian belakang.

"Duduk yang berpanjangan menimbulkan keadaan kekejangan 'myofascial', ketidakseimbangan sendi, kelemahan otot dan ketidakstabilan pada bahagian belakang.

 POSTUR duduk perlu lurus.
POSTUR duduk perlu lurus.

"Dalam satu tempoh terlalu lama, tubuh memberi reaksi rasa tegang, kaku secara keseluruhan disusuli dengan rasa sakit dan lama-kelamaan gangguan fungsi pada bahagian struktur berkenaan.

"Perlu faham fleksor pinggul melekat pada bahagian anterior tulang belakang, pelvis dan femur lumbar. Kesan duduk terlalu lama boleh mengetatkan fleksor pinggul.

RASA sakit bahu dan leher akibat terlalu lama di depan komputer.
RASA sakit bahu dan leher akibat terlalu lama di depan komputer.

"Lalu mengakibatkan ketegangan yang berterusan di punggung dan memberi kesan kepada pelvis, tulang rusuk dan diafragma serta melemahkan otot gluteus," katanya.

Atas sebab itu mereka kerap bekerja dengan cara duduk lebih mudah untuk rasa kaku, tegang, lenguh dan letih terutama bahagian atas badan seperti leher serta bahu berbanding kerja memerlukan pergerakan seluruh badan.

DUDUK atas kerusi lebih ergonomik seperti bola yoga bantu kurangkan rasa tegang.
DUDUK atas kerusi lebih ergonomik seperti bola yoga bantu kurangkan rasa tegang.

Justeru, terdapat beberapa tip boleh diamalkan bagi mereka yang perlu bekerja dari rumah:

1. Tetapkan kaki atas lantai dengan keadaan terbuka sedikit dan pinggul melebar ketika duduk.

2. Elak duduk menyilang kaki sebaliknya letak dalam kedudukan sejajar dan kalau rasa kebas gerakkan sekali-sekala.

3. Jaga postur belakang dengan duduk selurus mungkin menerusi sokongan bantal atau belakang kerusi untuk penjajaran tulang yang baik.

4. Kadangkala rehatkan leher dan bahu serta elakkan kedudukan siku terlalu rapat kepada rusuk iaitu sebaiknya pada kedudukan 90 darjah.

5. Tukar kedudukan daripada duduk statik kepada keadaan lebih ergonomik seperti atas bola yoga atau meja posisi berdiri.

6. Lakukan senaman ringkas atau amalkan waktu senggang lima hingga 15 minit dalam tempoh satu hingga dua jam untuk kurangkan ketegangan badan.

  • Lagi berita berkaitan Perintah Kawalan Pergerakan
  • Lagi berita berkaitan Covid-19


  • Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 16 November 2020 @ 6:20 AM