AI dalam harta tanah meningkatkan sistem carian dan cadangan harta tanah.
AI dalam harta tanah meningkatkan sistem carian dan cadangan harta tanah.
Nor ‘Asyikin Mat Hayin


Integrasi kecerdasan buatan (AI) dalam sektor hartanah dilihat dapat membawa peningkatan yang ketara pada aspek kecekapan, perkhidmatan pelanggan, pembuatan keputusan dan kecerdasan pasaran secara keseluruhannya.

Salah satu manfaat utama AI dalam hartanah adalah peningkatan sistem carian dan cadangan hartanah. Sebaliknya, mekanisme carian hartanah secara tradisional boleh memakan masa dan sering memberikan hasil yang tidak relevan.

Pengarah (Harta Tanah) Fakulti Alam Bina dan Ukur, Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Profesor Madya Dr Muhammad Najib Razali berkata, algoritma AI terutama yang memanfaatkan pembelajaran mesin, boleh menganalisis sejumlah besar data termasuk keutamaan pengguna, carian terdahulu dan trend pasaran untuk memberikan cadangan hartanah sangat diperibadikan.

AI menjadikan firma harta tanah kompetitif.
AI menjadikan firma harta tanah kompetitif.

Menurutnya, sistem itu boleh mempertimbangkan pelbagai faktor seperti lokasi, harga, saiz, kemudahan dan juga tingkah laku pelayaran pengguna untuk mencadangkan hartanah yang paling sesuai dengan keperluan mereka.

"Penilaian hartanah yang tepat adalah penting untuk pembeli dan penjual di pasaran berkenaan. AI boleh meningkatkan ketepatan penilaian hartanah dengan ketara melalui menganalisis pelbagai titik data termasuk data jualan sejarah, keadaan pasaran semasa, ciri-ciri hartanah serta trend kawasan sekitar.

"Model pembelajaran mesin boleh meramalkan nilai hartanah dengan lebih tepat daripada kaedah tradisional, yang sering bergantung pada data terhad dan penilaian subjektif.

"Model penilaian automatik (AVM) yang didorong oleh AI boleh memberikan penilaian hartanah masa nyata, membantu pembeli, penjual dan profesional hartanah membuat keputusan yang berinformasi," katanya.

AI boleh meningkatkan ketepatan penilaian harta tanah.
AI boleh meningkatkan ketepatan penilaian harta tanah.

Beliau berkata, selain itu, analitik ramalan yang didorong oleh AI boleh mengubah cara profesional hartanah memahami dan bertindak balas terhadap trend pasaran.

"Dengan menganalisis data sejarah dan mengenal pasti corak, AI boleh meramalkan keadaan pasaran masa depan, pergerakan harga serta turun naik permintaan.

"Keupayaan ini membolehkan pelabur hartanah membuat keputusan strategik mengenai waktu yang sesuai untuk membeli, menjual atau melabur dalam harta tanah.

"Analitik ramalan juga boleh membantu pemaju dan perancang meramalkan permintaan masa depan di kawasan tertentu, membawa kepada pelaburan dan pembangunan yang lebih bersasar," katanya.

Jelasnya, proses transaksi hartanah terkenal dengan kerumitannya, membabitkan banyak langkah, kertas kerja dan koordinasi antara pelbagai pihak berkepentingan.

"AI boleh memperkemaskan proses ini dengan mengautomasi banyak tugas pentadbiran. Contoh chatbot yang didorong oleh AI boleh menangani pertanyaan dan tugas perkhidmatan pelanggan. Sementara algoritma pembelajaran mesin boleh mengautomasi pemprosesan dokumen, penjanaan kontrak serta pemeriksaan pematuhan.

"Automasi ini mengurangkan masa dan usaha yang diperlukan untuk menyelesaikan transaksi, meminimumkan kesilapan serta meningkatkan pengalaman pelanggan secara keseluruhan.

"AI juga boleh meningkatkan usaha pemasaran dalam sektor hartanah dengan ketara. Menganalisis data mengenai tingkah laku, keutamaan dan pembabitan pembeli berpotensi, AI boleh membantu ejen juga pemasaran hartanah mencipta kempen pemasaran yang lebih bersasar serta berkesan.

"Alat yang didorong oleh AI boleh mengoptimumkan perbelanjaan pengiklanan dengan mengenal pasti petunjuk paling menjanjikan dan meramalkan saluran pemasaran mana yang akan mendatangkan hasil serta keputusan terbaik," katanya.

Dr Muhammad Najib berkata, selain itu, AI boleh membantu menghasilkan petunjuk berkualiti tinggi dengan menganalisis aktiviti media sosial, tingkah laku dalam talian dan data demografi. Ini untuk mengenal pasti individu yang mungkin berminat membeli atau menyewa hartanah.

"Teknologi AI, terutama yang membabitkan penglihatan komputer dan realiti tambahan (AR), sedang mengubah cara hartanah dipamerkan. Lawatan maya yang didorong oleh AI boleh memberikan pengalaman interaktif yang mendalam kepada pembeli serta penyewa berpotensi daripada keselesaan rumah mereka.

"Aplikasi AR boleh menambahkan maklumat digital pada ruang fizikal, membolehkan pengguna membayangkan bagaimana hartanah mungkin kelihatan dengan perabot atau pengubahsuaian yang berbeza.

"Teknologi ini berupaya meningkatkan pengalaman melihat hartanah, mengurangkan keperluan untuk lawatan fizikal dan boleh membantu hartanah menonjol dalam pasaran yang kompetitif," katanya.

Katanya, bagi pengurus hartanah, AI boleh menawarkan alat untuk meningkatkan kecekapan penyelenggaraan dan pengurusan harta tanah.

Menurutnya, algoritma penyelenggaraan ramalan boleh menganalisis data daripada sensor Internet Kebendaan (IoT) untuk meramalkan bila peralatan atau infrastruktur mungkin gagal, membolehkan penyelenggaraan proaktif dan mengurangkan masa henti.

"AI juga boleh membantu pengurusan penyewa dengan mengautomasi pembaharuan sewa, kutipan sewa dan bahkan menangani pertanyaan serta aduan penyewa melalui chatbot yang didorong oleh AI.

"Aplikasi ini membantu pengurus hartanah beroperasi dengan lebih cekap dan memberikan perkhidmatan yang lebih baik kepada penyewa. AI juga boleh memainkan peranan penting dalam mengenal pasti serta mengurangkan risiko dalam transaksi hartanah.

"Algoritma pembelajaran mesin boleh menganalisis data transaksi untuk mengesan corak yang menunjukkan aktiviti penipuan seperti pengubahan wang haram atau kecurian identiti," katanya.

Dr Muhammad Najib berkata, AI juga mampu menilai profil risiko pembeli dan penyewa dengan menganalisis data kewangan, skor kredit serta maklumat relevan lain.

Tambahnya, keupayaan itu membantu profesional harta tanah membuat keputusan yang lebih berinformasi dan melindungi pelaburan mereka.

"AI boleh menyokong pembangunan harta tanah yang mampan dengan menganalisis data berkaitan kesan alam sekitar, penggunaan tenaga dan amalan kelestarian.

"Model AI juga boleh mengoptimumkan reka bentuk bangunan untuk kecekapan tenaga, meramalkan kesan alam sekitar jangka panjang pembangunan dan mencadangkan bahan dan amalan yang mampan.

"Wawasan ini membantu pemaju mencipta hartanah yang lebih hijau dan mampan yang memenuhi keperluan peraturan dan menarik pembeli dan penyewa yang sedar akan alam sekitar," katanya.

Katanya lagi, integrasi AI dalam sektor hartanah menawarkan banyak manfaat daripada meningkatkan carian dan penilaian harta tanah hingga memperkemaskan transaksi serta meningkatkan pengurusan harta tanah.

"Dengan memanfaatkan AI, profesional hartanah boleh membuat keputusan lebih berinformasi, menyediakan perkhidmatan pelanggan yang lebih baik dan kekal di hadapan trend pasaran.

"Apabila teknologi AI terus berkembang, kesannya terhadap industri hartanah dijangka akan semakin besar, membawa kepada amalan hartanah yang lebih cekap, telus dan mampan.

"Penerimaan AI boleh memberikan firma harta tanah kelebihan kompetitif, membolehkan mereka memenuhi permintaan pengguna moden dan mengemudi kerumitan pasaran harta tanah dengan lebih tangkas serta berwawasan.

"Sebagai salah satu sektor yang memacu perkembangan ekonomi negara, pemain industri harta tanah harus turut sama mengambil bahagian dalam meningkatkan pengetahuan serta menerapkan elemen AI dalam proses kerja dalam sektor ini," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 7 Jun 2024 @ 7:02 AM