RUMAH sekunder biasanya memiliki kelebihan dari segi lokasi strategik.
RUMAH sekunder biasanya memiliki kelebihan dari segi lokasi strategik.
Nurul Husna Mahmud


PASARAN hartanah sekunder memiliki prospek pembeli tersendiri yang dikatakan terdiri daripada 'pemain' pasaran yang lebih matang berbanding pembeli rumah pertama.

Ia atas faktor modal permulaan 'kasar' untuk memiliki hartanah berbanding hartanah baharu yang biasanya tampil dengan rebat dan tawaran diskaun bagi merangsang pembeli hartanah pertama.

Namun, jika pembeli hartanah pertama meneliti pembelian hartanah pertama bagi tujuan pelaburan, hartanah sekunder antara paling ideal untuk mereka.

Menurut Presiden Institut Ejen Hartanah Malaysia Chan Ai Cheng, hartanah sekunder memiliki kelebihan tersendiri yang membuatkan pasaran itu bukan sahaja menarik pembeli berpengalaman, malah pertama kali membeli hartanah juga tidak ketinggalan.

"Hartanah sekunder pasarannya agak eksklusif kerana memerlukan kewangan dan tabungan mantap bagi memastikan urusan jual beli berlangsung dengan lancar.

"Secara umumnya berbanding membeli rumah baharu yang biasanya datang dengan pelbagai pakej atau tawaran menarik oleh pemaju, rumah sekunder prosesnya sedikit berbeza.

"Kebanyakan pembeli perlu menyediakan simpanan atau tabungan antara 10 hingga 20 peratus daripada harga rumah. Ini meliputi deposit rumah, yuran guaman, caj penilaian bank, surat pemindahan (Memorandum of Transfer- MOT) dan banyak lagi.

"Dari segi perjalanan untuk pembelian rumah sekunder bagi pembeli rumah pertama adalah rumit berbanding proses membeli rumah baharu," katanya.

Kata Chan, proses rumit itu juga kadangkala memberi pulangan yang berbaloi jika pembeli rumah pertama bijak dalam meneliti peluang dan menilai hartanah yang dibeli.

"Sebenarnya pasaran rumah sekunder atau rumah lama ada kelebihan terutama lokasi serta fasiliti sekitarnya sudah matang.

"Kemudahan baik dari keperluan sosial ekonomi seperti hospital, sekolah, pasar raya dan akses kepada pengangkutan awam membuatkan ia memiliki nilai baik untuk pelaburan.

"Ada sesetengah pemilik asal membuat penawaran bersama kontrak penyewa atau sudah ada penyewa membuatkan pemilik baharu boleh memilih untuk jana pendapatan atau tinggal sendiri," katanya.

INFRASTRUKTUR keliling sudah matang.
INFRASTRUKTUR keliling sudah matang.

Biarpun begitu, pembeli rumah pertama perlu merujuk dengan mereka yang berpengalaman atau mendapatkan khidmat daripada ejen bertauliah.

"Pembeli rumah pertama perlu mengetahui beberapa perkara membabitkan rumah sekunder selain penyediaan deposit tinggi.

"Pertama ketika dalam pencarian atau meneliti prospek hartanah berpotensi, lakukan semakan status hartanah. Jenis milikan, status hartanah sama ada dilelong dan Badan Pengurusan Bersama (JMB) bagi mengetahui peraturan di kawasan atau peraturan lokasi itu.

"Terutama mereka yang mahu menjadikan rumah terbabit sebagai pelaburan atau aset untuk inap desa atau rumah percutian yang kadangkala tidak dibenarkan pihak pengurusan.

"Satu lagi perkara perlu diketahui bakal pembeli adalah kerja pengubahsuaian dilakukan terhadap rumah. Adakah ia dengan kebenaran pihak berkuasa tempatan?

"Ada sesetengah isu mula timbul ketika proses pemindahan nama atau selepas perjanjian jual beli (SNP) ditandatangani," katanya.

Menjelaskan hal itu lagi, kata Chan, ada saluran boleh digunakan bagi memeriksa hartanah termasuk mendapatkan khidmat Persatuan Arkitek Malaysia.

"Satu lagi isu terpencil membabitkan pembeli rumah sekunder ini apabila ada antaranya nilai hartanah dijual melebihi nilai pasaran ditetapkan bank.

"Tidak dinafikan cabaran baik ejen atau pembeli apabila pemilik asal atau penjual hartanah menetapkan harga melepasi 'siling' ditetapkan bank (Overvalue).

"Ini menjadi beban kepada pembeli kerana perlu mengeluarkan deposit lebih tinggi. Alasan penjual pelbagai termasuk ubah suai dan perabot dalam rumah dimasukkan dalam nilai jualan.

"Tetapi, dalam SNP tidak menyatakan hal perincian itu dan pembeli berhak menuntut supaya terma itu diperincikan dalam perjanjian terbabit.

"Ini bertujuan mengelak konflik dan amalan saya selaku ejen bertauliah selalu menitikberatkan ketelusan dengan meminta semua perkara dipersetujui antara penjual dan pembeli dimasukkan dalam SNP," katanya.

PERLU semak status kediaman.
PERLU semak status kediaman.

Berikut adalah langkah penting dalam pembelian rumah sekunder:

1. Tetapkan bajet untuk nilai mampu milik

 • Sediakan 10 peratus wang pendahuluan mengikut nilai hartanah.

 • Persiapkan juga 10 peratus lagi untuk kos lain seperti MOT, duti setem, caj guaman dan lain-lain.

  2. Tinjau atau mulakan pencarian rumah sekunder

 • Dapatkan khidmat ejen/semakan dengan JMB atau menerusi portal jualan hartanah.

 • Tinjau lokasi dan lawat rumah. Lakukan pemeriksaan dengan komuniti atau kejiranan bagi mendapat gambaran keadaan persekitaran.

  3. Nilaikan kos sampingan lain

 • Selepas meninjau, buat perbandingan harga, semakan kerosakan dan anggaran kos baik pulih.

  4. Pertimbangkan penawaran pembiayaan termasuk tempoh pinjaman daripada beberapa bank

 • Sebaiknya lihat syarat termasuk faedah bank untuk memastikan pilihan yang tidak membebankan.

  5. Khidmat guaman

 • Penting dalam urusan perundangan termasuk semakan hartanah dan MOT atau SNP.
 • Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 4 November 2022 @ 7:00 AM