SELAIN melakukan teknik pengepaman yang betul serta menjaga pemakanan, suami individu terpenting menjayakan tanggungjawab itu.
SELAIN melakukan teknik pengepaman yang betul serta menjaga pemakanan, suami individu terpenting menjayakan tanggungjawab itu.
JANGAN cepat putus asa dalam proses pemberian susu badan.
JANGAN cepat putus asa dalam proses pemberian susu badan.
Oleh Siti Nadirah Hafidzin
siti_nadirah@hmetro.com.my

Rasa sedih setiap kali susu badan merudum, tertekan ketika mengepam susu serta kecewa apabila susu yang dipam tidak seperti yang diharapkan atau umpama seperti kais pagi makan pagi, kasi petang makan petang.

Namun hakikatnya, masalah yang membelenggu kebanyakan ibu menyusu itu sesuatu yang normal kerana rata-ratanya mengharapkan dapat memberikan yang terbaik kepada si kecil tersayang sehinggalah mereka berusia dua tahun.

Apa yang tidak normal dan ternyata salah apabila si ibu berterusan sedih tanpa melakukan sebarang usaha dan akhirnya menganggap diri tidak dapat menghasilkan jumlah susu badan yang mencukupi buat anak tersayang.

Jalan penyelesaiannya dengan memberikan si kecil susu formula walaupun menyedari mereka masih memerlukan susu ibu terutama bagi mendapatkan segala khasiat terbaik khusus untuk kesihatan.

Kaunselor laktasi, Hazarina Ishak berkata, setiap ibu terutama yang baru saja melahirkan bayi atau akan melahirkan bayi dalam tempoh terdekat perlu mengetahui kaedah dan teknik mengepam susu badan dengan betul.

Menurutnya, memahami kaedah itu bukan saja memudahkan, malah ia membantu dalam menghasilkan perahan susu badan yang mencukupi selain mengelak berlakunya masalah kurang susu.

Tiga cara mengepam susu badan:

- Mengepam secara intensif.

- Mengepam secara padu .

- Mengepam secara iringan.

Mengepam secara intensif

Kaedah ini dijalankan dengan mengepam setiap dua jam. Ia merujuk kepada konsep permintaan dan bekalan. Jangan melihat kepada hasilnya, fokus untuk memberikan isyarat pada badan supaya terus mengeluarkan susu dengan sistematik.

Mengepam secara iringan

Kaedah ini merujuk kepada tindakan sebelah payudara digunakan bayi untuk menyusu manakala sebelah lagi mengepam.

Kaedah ini diperlukan kerana badan mendapat isyarat susu diperlukan lebih daripada biasa seperti menyusukan anak kembar.

Kebaikan kaedah ini apabila penyusuan itu bermain dengan emosi yang membuatkan hati berasa lebih bahagia ketika menyusukan si kecil tersayang dan pada masa sama mengepam. Pasti hasilnya juga meningkat dan kaedah ini membuatkan susu keluar dengan lebih laju.

Mengepam secara padu

Kaedah ini seperti memberi kejutan daripada tidur kepada badan yang dalam keadaan rehat dengan penghasilan susunya.

Ia memerlukan masa sejam setiap hari dan dilakukan selama tiga hari berturut-turut. Ia dijalankan dengan berterusan mengosongkan payudara, memberikan isyarat pada badan untuk menghasilkan susu dengan lebih banyak serta lebih cepat.

Menurut Hazarina, apa juga kaedah digunakan bergantung kepada permintaan dan pemberian, selain setiap ibu perlu menjaga pengambilan makanan hariannya.

“Ibu digalakkan mengambil halba, habatussauda dan lobak putih bagi membantu penghasilan jumlah susu badan yang banyak dan mencukupi.

“Sekiranya si ibu tidak gemar dengan rasa ketiga-tiga makanan ini, mereka boleh mendapat sebarang makanan tambahan yang dibuat khas untuk menambah susu badan,” katanya.

Menurutnya, pemakanan yang diambil juga tidak dapat mengatasi masalah kekurangan penghasilan susu sekiranya tidak melakukan kaedah mengepam dengan betul dan konsisten.

“Ibu tidak seharusnya berasa putus asa dan me­ngambil jalan mudah dengan menghentikan pemberian susu badan sedangkan anak masih belum berusia dua tahun.

“Segalanya perlu kuat baik dari segi mental dan fizikal serta individu di sekeliling terutama suami perlu memberikan semangat serta membantu mengurangkan tekanan si ibu bagi memastikan susu badan tidak merudum,” ujarnya.

Peranan suami membantu isteri yang menyusukan bayinya:

Bantu melakukan tugasan harian di rumah seperti membasuh pakaian, menjaga anak serta mengemas rumah.

Menjaga emosi isteri dan jangan memberi tekanan kepadanya.

Beri semangat kepada isteri supaya mampu menyusukan anak sehingga usia dua tahun.

Sediakan keperluan seperti alat pengepam dan tempat khusus yang selesa buat isteri untuk mengepam susu di rumah.

Mendoakan kesihatan dan kesejahteraan isteri supaya dapat menyusukan anak dalam keadaan yang sihat dan baik.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 23 September 2015 @ 5:01 AM