ABDUL Fatah  (tengah) melihat model Bangunan MyMarket Malaysia Hypermaket selepas majlis pelancaran.
ABDUL Fatah (tengah) melihat model Bangunan MyMarket Malaysia Hypermaket selepas majlis pelancaran.

Serdang: Angkatan Koperasi Kebangsaan Malaysia Berhad (Angkasa) merancang membeli saham ekuiti beberapa pasar raya terkemuka bagi memudahkan penjualan produk industri kecil dan sederhana (IKS) Bumiputera di premis berkenaan.

Presidennya, Datuk Abdul Fattah Abdullah berkata, pihaknya sedang berbincang dengan beberapa pemilik pasar raya, termasuk Aeon Big dan PETRONAS Dagangan Berhad serta tiga syarikat lain dan menjangkakan usaha itu dapat dimuktamadkan menjelang 2020.

Beliau berkata, apabila direalisasikan, ia mampu melonjakkan keupayaan lebih 5,000 rangkaian koperasi di bawah Angkasa yang terbabit dalam pengeluaran dan penjualan produk IKS.

“Ini antara strategi jangka panjang Angkasa membantu usahawan Bumiputera, khususnya IKS. Bayangkan (impaknya) jika PETRONAS Dagangan Berhad yang memiliki lebih 1,000 rangkaian Kedai Mesra dapat memasarkan produk-produk ini.

“Selain Angkasa, pembelian ekuiti itu juga akan membabitkan usaha sama dengan syarikat berkaitan kerajaan,” katanya ketika merasmikan program MyMarket-Malaysia Hypermarket di Tapak Pameran Ekspo Pertanian Malaysia Serdang (MAEPS), di sini, kelmarin.

Sementara itu, Pengerusi MyMarket Resources, Datuk Ramli Simbok menyuarakan komitmen tinggi syarikat itu membantu usahawan dan pengilang IKS mengembangkan perniagaan mereka, termasuk membuka sebuah pasar raya besar dalam masa setahun.

Perkara itu kini dalam peringkat akhir perancangan dan Lembah Klang dipilih sebagai lokasi awal penubuhannya. - BERNAMA

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 29 Februari 2016 @ 5:02 AM