GAMBAR hiasan
GAMBAR hiasan
BERNAMA

Kuala Lumpur: Pasukan Petugas Kebangsaan (NTF) perlu dikekalkan meskipun selepas pandemik Covid-19 berakhir selepas pasukan itu membuktikan keupayaannya dalam mengekang kemasukan pendatang tanpa izin (Pati) di negara ini.

Panglima Angkatan Tentera Malaysia (ATM) Jeneral Tan Sri Affendi Buang berkata, NTF bukan sahaja berjaya menyelaraskan operasi mencegah kemasukan Pati, malah pada masa sama berjaya menyekat kegiatan jenayah rentas sempadan yang lain.

Beliau berkata, misi penubuhan NTF adalah untuk memperkukuh kawalan sempadan negara daripada pencerobohan kemasukan Pati dan ia diterjemahkan melalui pelaksanaan Operasi Benteng.

"Alhamdulillah, setelah setahun lebih penubuhannya, ATM bersama agensi penguat kuasa lain yang bergabung di bawah NTF berjaya mencapai objektif dipertanggungjawabkan.

"Operasi ini berjaya dicapai dengan jayanya dengan kerjasama dan perancangan teliti hasil kolaborasi bersama semua agensi penguat kuasa yang terbabit secara langsung dalam operasi ini," katanya dalam wawancara khas sempena Hari ATM ke-88 di Wisma Perwira ATM, di sini, baru-baru ini.

Sambutan Hari ATM ke-88 bakal diadakan secara fizikal di Kem Segenting, Port Dickson, Negeri Sembilan pada 22 September ini, tanpa kehadiran penonton.

Affendi berkata, maklum balas diterima daripada semua agensi penguat kuasa adalah positif dalam menyahut inisiatif kerajaan itu kerana NTF dapat menyatukan semua agensi dalam menggembleng usaha dan tenaga bagi mencapai misi diamanahkan.

"Konsep Whole of Government Approach memang mendatangkan keberkesanan berbanding dengan bekerja secara silo yang dipraktikkan sebelum ini.

"Kerjasama ini perlu diteruskan kerana ia memberi impak positif dalam membendung wabak Covid-19 dan mengekang aktiviti jenayah rentas sempadan daripada terus berlaku di sempadan tanah air," katanya.

Mengenai aspek penambahbaikan strategi pertahanan dan kesiagaan yang digerakkan NTF, Affendi berkata NTF sentiasa berusaha untuk menambah baik strategi pertahanan dan keselamatan sedia ada dalam memastikan ia sentiasa relevan serta diselaraskan sesuai dengan amanah dipertanggungjawabkan.

Beliau berkata, dalam usaha menambah baik strategi itu, NTF membangunkan Pelan Strategik Benteng berasaskan dasar kerajaan seperti Dasar Keselamatan Negara, Kertas Putih Pertahanan serta Dasar Keselamatan dan Ketenteraman Awam dalam memastikan kesinambungan kejayaan serta kelancaran pelaksanaan Operasi Benteng.

Pada masa sama, Affendi berkata, kerjasama erat yang sedia terjalin dengan agensi penguatkuasaan negara jiran terus diperkukuh seperti aspek perkongsian maklumat perisikan dan rondaan bersama di sempadan menerusi platform sedia ada.

"Tidak dapat dinafikan bahawa terdapatnya cabaran yang dihadapi oleh NTF dalam usaha membanteras kemasukan Pati dan jenayah rentas sempadan.

"Antaranya cabaran utama dihadapi adalah modus operandi mereka yang sentiasa berubah-ubah mengikut keadaan semasa. Oleh demikian, NTF sentiasa peka dan selalu mencari kaedah baharu untuk mengatasi permasalahan ini," katanya.

Beliau berkata, penugasan kawalan sempadan negara turut diperkemaskan menerusi peningkatan keupayaan dan kesiapsiagaan dengan perolehan aset-aset seperti bot jenis Rigid Hull Inflated Boat, kenderaan lasak pelbagai bentuk permukaan bumi (ATV), motosikal scrambler serta dron.

Affendi berkata perolehan aset-aset itu ternyata memberikan pulangan yang tinggi dengan peningkatan statistik kes tangkapan menerusi Operasi Benteng.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 14 September 2021 @ 7:41 PM