M Hifzuddin Ikhsan
hifzuddin@mediaprima.com.my

Yan: Kementerian Pembangunan Luar Bandar (KPLB) menyalurkan peruntukan tambahan sebanyak RM38 juta bagi membaiki rumah serta infrastruktur yang rosak akibat bencana kepala air di Yan dan Merbok, bulan lalu.

Menteri Pembangunan Luar Bandar Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata, pihaknya memahami kesukaran dialami penduduk terjejas akibat kejadian yang mengorbankan enam nyawa itu.

Beliau berkata, tinjauan dilakukan KPLB mendapati terdapat keperluan peruntukan tambahan bagi membolehkan infrastruktur yang rosak dibaiki segera bagi membolehkan penduduk kembali menjalani kehidupan seperti biasa.

"Selepas meninjau keadaan semasa selepas bencana itu, kita memutuskan menambah peruntukan segera berjumlah keseluruhan RM38 juta dengan kos terbesar adalah bagi menaik taraf Loji Rawatan Air (LRA) Tupah membabitkan kos RM35 juta.

"Selain itu, RM1 juta adalah bagi bagi baik pulih rumah rosak dan pembinaan Projek Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT), RM355,000 bagi kerja baik pulih jalan kampung, RM500,000 bagi program ameniti sosial termasuk pembinaan jambatan.

"Bagi memulihkan bekalan air alternatif sejumlah RM1 juta diperuntuk manakala bagi membaiki empat Tadika Kemas adalah berjumlah RM145,000," katanya pada sidang media di sini, hari ini.

Mahdzir Khalid ketika meninjau keadaan kawasan sebuah rumah penduduk di Kampung Setol yang terjejas berikutan fenomena kepala air Gunung Jerai. FOTO LUQMAN HAKIM ZUBIR
Mahdzir Khalid ketika meninjau keadaan kawasan sebuah rumah penduduk di Kampung Setol yang terjejas berikutan fenomena kepala air Gunung Jerai. FOTO LUQMAN HAKIM ZUBIR

Terdahulu Mahdzir melakukan tinjauan pelaksanaan projek di bawah KPLB susulan kejadian bencana kepala air dan kepala air yang melanda Yan dan Merbok pada 18 Ogos lalu.

Pada kunjungan itu, beliau turut mengunjungi rumah penduduk yang terjejas dan melawat lokasi jambatan rosak akibat dihempas kepala air di Kampung Setol.

Turut hadir Exco Pembangunan Luar Bandar negeri Datuk Siti Aishah Ghazali dan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Guar Chempedak Datuk Ku Abd Rahman Ku Ismail.

Mengulas lanjut, Mahdzir berkata, kerja pembaikan rumah dilakukan di bawah seliaan Lembaga Kemajuan Wilayah Kedah (Keda) manakala kerja pembinaan jambatan dijangka mengambil sedikit masa kerana membabitkan kerja rekaan.

"Kita kenal pasti terdapat 35 rumah yang rosak teruk kerana terletak berdekatan sungai dan kerja pembaikan sedang giat dilakukan malah ada yang sudah hampir siap.

"Bagi kerja membaiki empat Tadika Kemas yang terjejas, kita hargai usaha ibu bapa membantu membersihkan bangunan kelas dan bagi aspek lain kita akan pastikan sehingga siap semuanya," katanya.

Mengulas mengenai proses vaksinasi Covid-19 dalam kalangan guru Tadika Kemas, beliau menjelaskan 10,857 daripada 12,619 tenaga pendidik itu sudah lengkap atau sekurang-kurangnya menerima satu dos suntikan manakala 1,762 lagi dijangka menerima suntikan dalam tempoh terdekat.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 6 September 2021 @ 3:22 PM