ADRYANI Iwani Ibeni Yanin (kiri) bersama Adryana Iwani, (tengah) dan Noratirah Husin. FOTO Bernama
ADRYANI Iwani Ibeni Yanin (kiri) bersama Adryana Iwani, (tengah) dan Noratirah Husin. FOTO Bernama
BERNAMA

Kuala Lumpur: Dua keluarga yang tiga anak mereka tertukar sejak lahir 20 tahun lalu, dipercayai akibat kecuaian kakitangan sebuah hospital di Kota Bharu, Kelantan, sudah melantik barisan peguam untuk menasihati dan mengambil tindakan undang-undang yang perlu.

Jurucakap bagi pihak Tetuan Sam Masri & Associates, Tetuan Khairul Naim Rafidi, Tetuan Azam Rashid & Co serta Tetuan Mohd Nasir & Co, peguam Samry Masri berkata, barisan peguam itu dilantik pada November tahun lalu.

"Kejadian yang berlaku menyebabkan kesengsaraan dan penderitaan kepada anak guam kami dan dua keluarga mereka. Lantaran itu kami akan sedaya upaya memastikan keadilan dapat terlaksana sebaiknya," katanya dalam kenyataan kepada Bernama malam ini.

Beliau berkata, pihaknya juga menulis surat kepada pihak Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZ II) bagi mendapatkan kerjasama pihak hospital itu untuk membekalkan rekod kelahiran dan perubatan yang berkenaan.

Pada masa sama katanya, pihak barisan peguam juga menyambut baik kenyataan yang dibuat oleh Pengarah Jabatan Kesihatan Kelantan Datuk Dr Zaini Hussin dan Pengarah Hospital HRPZ II Datuk Dr Selasawati Ghazali yang akan menyiasat perkara itu dan akan mengesan dokumen serta petugas terbabit.

"Kami juga menghargai kenyataan serta pandangan yang diberikan oleh Mufti Kelantan Datuk Mohamad Shukri Mohamad, pakar psikologi, serta pihak-pihak lain yang simpati dengan nasib anak guam kami serta kedua-dua keluarga mereka," katanya.

Bernama sebelum ini melaporkan mengenai dua keluarga yang mengharungi kisah tragis apabila tiga bayi perempuan termasuk sepasang kembar, tertukar selepas dilahirkan 20 tahun lalu.

Kejadian itu disedari selepas ketiga-tiga mereka, Adryani Iwani, 'kembarnya' Adryana Irwani, dan kembar sebenarnya Noratirah Husin, menjalani ujian asid deoksiribonukleik (DNA) pada September tahun lalu.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 30 Jun 2021 @ 1:06 AM