ZULKIFLI ketika majlis penyampaian sumbangan. FOTO Mohd Fadli Hamzah
ZULKIFLI ketika majlis penyampaian sumbangan. FOTO Mohd Fadli Hamzah
Samadi Ahmad
am@hmetro.com.my


Putrajaya: Prosedur operasi standard (SOP) ibadah haji Malaysia akan dikemas kini dari masa ke semasa bagi memastikan ia memenuhi syarat kerajaan Arab Saudi.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri berkata, SOP berkenaan perlu diserahkan kepada kerajaan Arab Saudi untuk diteliti dan mendapat pengesahan bagi mengelakkan jemaah haji Malaysia dihalang daripada mengerjakan haji pada tahun ini.

Katanya, setakat ini Jabatan Wakaf, Zakat Dan Haji (JAWHAR) bersama Kementerian Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan (MoTAC) dan Kementerian Kesihatan (KKM) sudah selesai menyediakan SOP ibadah haji Malaysia.

"Kerajaan Malaysia dan Arab Saudi dijangka mengadakan pertemuan bagi membincangkan berkenaan kuota haji dan umrah pada Mac ini," katanya kepada media selepas menyampaikan sumbangan kepada kakitangan sokongan bawah agensinya anjuran Persatuan Kakitangan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) di sini, hari ini.

Turut hadir, Ketua Pengarah JAKIM, Datuk Abdul Aziz Jusoh, Ketua Pegawai Eksekutif Majlis Agama Islam Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) ; Datuk Akbar Samon dan Pengarah JabatanAgamaIslam WilayahPersekutuan(JAWI), Datuk Mohd Ajib Ismail.

Sebanyak RM41,000 disediakan kepada 200 penerima golongan B40 bawah agensinya.

Katanya, setiap penerima mendapat sumbangan RM100 secara 'one-off' dan sumbangan barangan makanan berjumlah RM100 daripada JAWI Foodbank.

Semalam media melaporkan, Atase Agama Arab Saudi ke Malaysia, Sheikh Abdul Rahman Al-Rubaian, berkata kerajaan Penjaga Dua Masjid Suci itu dijangka menerima kunjungan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk membincangkan perkara berkenaan.


Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 16 Februari 2021 @ 11:13 AM