Memasak dan menikmati makan malam seisi keluarga bersama-sama membantu melahirkan keluarga yang sihat dan gembira.
Anak yang didedahkan kepada bahan sihat dan berkualiti serta kaedah memasak makanan sihat sejak usia muda, lebih cenderung membuat pilihan pemakanan sihat apabila dewasa kelak.
Membesarkan anak juga semakin mencabar terutama menerusi aspek pemakanan kerana kanak-kanak sering mengadu makanan mereka yang hambar dan tiada rasa terutama sayur-sayuran dan sajian menyihatkan.
Oleh itu, menggalakkan anak makan secara sihat sebenarnya bermula dengan pemikiran mereka. Satu panduan yang baik untuk membuatkan kanak-kanak teruja makan ialah dengan membabitkan mereka dalam proses memasak.
Memasak hidangan sihat juga tidaklah sesukar yang disangkakan malah sesetengahnya boleh dilakukan bersama ketika masa lapang dan tentunya menjadikan pengalaman menyeronokkan buat seisi keluarga
Pemilihan makanan sihat bukan saja membantu anda mengawal kalori yang diambil setiap hari, malah boleh menghindarkan pelbagai penyakit bahaya disebabkan pemakanan tidak sihat.
Jika dulu hidangan seperti nasi lemak, roti canai, makanan segera, kuih-muih manis dan bergoreng menjadi santapan setiap hari, tiba masa anda mula mengubah rutin dengan menyediakan sendiri sajian untuk seisi keluarga yang ringkas, tapi menyihatkan.
Memasukkan sayuran dalam hidangan anda menjadikan makanan bukan saja menyihatkan malah dapat memberi seisi keluarga nutrisi mencukupi dalam satu hidangan.
Apatah lagi tidak semua kanak-kanak menggemari sayuran yang dimakan begitu saja, lebih elok sekiranya satu hidangan dapat menyatukan semua kandungan penting terdiri daripada protein dan sayuran.
Menerusi resipi ayam sumbat Popeye misalnya, sayuran seperti bayam dan cendawan yang dilumatkan bersama isi ayam, pasti menarik selera anak anda tanpa perlu memaksa mereka makan sayur.
Berikut bahan dan cara penyediaan hidangan ayam sumbat Popeye yang boleh dicuba sendiri di rumah yang disediakan jurulatih kecergasan, Siti Fadhlina Halipah.
Bahan:
• Isi ayam (bahagian dada)
• Bayam
• Bawang putih
• Cili padi (jika mahu sedikit rasa pedas)
• Cendawan shiitake
• Bawang holland
• Serbuk kunyit
• Garam dan gula secukup rasa
• Lada hitam yang telah ditumbuk
• Lemon