DUNIA meraikan ulang tahun pertama kematian Maradona. -FOTO EPA
DUNIA meraikan ulang tahun pertama kematian Maradona. -FOTO EPA
AFP

Buenos Aires: Dunia hari ini meraikan ulang tahun pertama kematian Diego Maradona yang dianggap sebagai pemain terbaik sepanjang zaman dan seorang pemain yang menjadi kebanggaan negaranya, Argentina biarpun mungkin kematiannya disebabkan kelemahan manusia.

Perlawanan kelab bola sepak Argentina turut memberi penghormatan selama seminit dan pemain membuat formasi 10 di atas padang sebagai menghormati jersi yang dipakai Maradona.

Upacara khas turut diadakan di Buenos Aires, tempat Maradona dibesarkan sebagai penghormatan kematian legenda bola itu.

Di Naples, di mana dia menghabiskan sebahagian daripada kariernya dua patung dibuat khas untuk memperingati legenda itu.

"Kami akan merindui anda sepanjang hayat kami," kata Liga Bola Sepak Argentina sebagai penghormatan pada malam ulang tahun kematian Mardona dengan video kehidupan, gol dan trofi yang diraih oleh pemain yang dikenali dengan julukan "Pibe de Oro" (budak emas).

Maradona meninggal dunia akibat serangan jantung pada November lalu di usia 60 tahun beberapa minggu selepas menjalani pembedahan otak kerana darah beku.

Bintang Boca Juniors, Barcelona dan Napoli itu bergelut dengan ketagihan kokain dan arak selama beberapa tahun mengalami masalah hati, buah pinggang dan kardiovaskular ketika dia meninggal dunia.

Kematiannya mengejutkan peminat di seluruh dunia dan puluhan ribu hadir memberi penghormatan terakhir di hadapan kerandanya diselimuti bendera Argentina di istana presiden Buenos Aires selama tiga hari.

Dia mungkin sudah mati tetapi di Argentina Maradona ada di mana-mana.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 25 November 2021 @ 12:34 PM